Tibet 2004

Tibet: 3600 meter hoog: het dak van de wereld. De eerste kennismaking met Tibet is vermoeiend. De geringste inspanning levert gehijg en hartkloppingen op. Maar Lhasa is overweldigend: de Jokhang tempel met zijn gouden daken, de Barkhor, de Potala, de mensen, de monniken. Je krijgt regelmatig aandrang om in je arm te knijpen: ik ben in Tibet!
In de kloosters veel beelden, veel goud en heel veel devotie. Pelgrims werpen zich letterlijk in aanbidding in het stof. Werkelijk overal ruik je de ranzige geur van brandende yakboterlampen, die aparte lucht die je in heel Tibet ruikt en in al je kleren en spullen lijkt door te dringen!
De tocht met jeeps dwars over de Himalaya is een belevenis die je je leven niet meer vergeet, het base-camp met de Mt. Everest op de achtergrond staat voor altijd op je netvlies geëtst.
Iets om rekening mee te houden: hoe verder je van Lhasa weggaat, des te primitiever worden de onderkomens. Schrik in Tingri of Tashi Dzom niet van zespersoonskamers, van een totale afwezigheid van een badkamer en van toiletten die niet méér voorstellen dan gaten in de grond. Voordeel: je hoeft alleen maar op de stank af te gaan om het "toilet" te vinden! En degene die zonder diarree Tibet doorkomt, hoort echt tot de ijzersterken!
De Chinezen in Tibet zijn veel minder aardig dan in China. Tibet is duidelijk een bezet land en inmiddels wonen er meer Chinezen dan Tibetanen! 
Geïnteresseerd in het van dag tot dag reisverslag? Klik hier

Photo Number 1 Photo Number 2 Photo Number 3 Photo Number 4 Photo Number 5
Photo Number 6 Photo Number 7 Photo Number 8 Photo Number 9 Photo Number 10
Photo Number 11 Photo Number 12 Photo Number 13 Photo Number 14 Photo Number 15
Photo Number 16 Photo Number 17 Photo Number 18 Photo Number 19 Photo Number 20

Created with Web Album Generator