Algemene vakantietips

Ga je met een reisgezelschap? Dan zal het meeste wel voor je geregeld zijn, lekker makkelijk, maar zelf doen, alleen of met z'n tweeŽn, is minstens zo plezierig en geeft veel meer vrijheid. Met een goede voorbereiding en een beetje gezond verstand kom je een heel eind.

Waar moet je zeker aan denken?
    Bagage: als je echt niks wilt vergeten is http://www.meenemen.nl/ een handige site. Bedenk echter dat overal winkels zijn met leuke plaatselijke spullen. Kleding bijvoorbeeld is ter plekke vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Waarom zou je met t-shirts en ondergoed gaan sjouwen als je dat ter plaatse voor het uitkiezen hebt? Een tas of koffer kwijtraken tijdens een vlucht is zeker niet denkbeeldig. Bewaar je bagagerecu goed en voorzie je bagage van naam, adres en telefoonnummer, maar zorg dat dit niet meteen te zien is aan de buitenkant. Neem autosleutels, medicijnen en wat ondergoed mee in je handbagage.
    Paspoort: vaak moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn als je weer naar huis gaat. Dit kun je bijv. nakijken op
 http://www.startpagina.nl/dochters/landen/. Vanuit deze site kom je op de startpagina van heel veel landen, boordevol met informatie over allerlei zaken, zoals reisverhalen, het weer, geografie, hotels, cursussen, etc. en allerlei particuliere sites.
    Visum: voor sommige landen is een visum vereist. Van tevoren controleren op http://www.visum.nl/ . Een visum kun je zelf regelen via de ambassade of je kunt het door dit bureau laten doen. Soms kun je het ter plekke op de luchthaven van een land krijgen. Vaak is dat dan stukken goedkoper, maar wel even goed checken of dit kan, bijvoorbeeld op de website van de ambassade of het consulaat van dat land in Nederland.
    Reisadvies: is het land veilig om te reizen? Goede info op: http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen.
    Geldzaken: welke munteenheid wordt er gebruikt en wat is de munt waard: kijk op http://www.iccfx.com/nl/. Pinnen met je gewone europas kan tegenwoordig bijna overal, zodat travellercheques eigenlijk overbodig zijn geworden. Nog niet zo lang geleden waren dollars onmisbaar, tegenwoordig kom je ook met euro's overal terecht.
    Gezondheid: vaccinaties dienen vaak geruime tijd vůůr vertrek gegeven en na enige tijd herhaald te worden voor ze werken en je volledig beschermd bent! Hepatitus-A en DTP zijn heel vaak nodig, soms ook Gele Koorts of cholera(stempel). Laat je 3 maanden voor vertrek voorlichten. Malariatabletten zijn tegenwoordig gelukkig vaak zonder bijwerkingen Zie ook www.ggd.nl en www.lcr.nl. Vergeet je gele inentingsboekje niet, een enkele keer kom je zonder het land niet in.

    Algemene tips: bedenk dat je door de lokale bevolking in veel landen in AziŽ, Afrika of Zuid-Amerika al gauw gezien wordt als kapitalist. En ben je dat ook niet als je het je kunt veroorloven over de halve aardbol te reizen en een paar weken rond te kijken? Stelen mag nergens, maar als je zelf niks hebt is de verleiding wel erg groot om die rijke westerling van zijn camera af te helpen, want die vloekt misschien een paar keer, maar koopt de volgende dag gewoon een nieuwe. In veel gebieden is een portemonnee in je achterzak natuurlijk vragen om moeilijkheden, net als een handtas voor de dames. Een grote camera op je buik is ook wel een beetje uitnodigend. De laatste tijd zie ik ook veel buikzaktoeristen i.p.v. rugzaktoeristen om opensnijden tegen te gaan. Drukke plaatsen zoals trein- en busstations, maar ook feesten en optochten, markten enz. gelden als potentieel linke plaatsen. De trucs van zakkenrollers zijn eindeloos en variŽren van het smeren van rommel op je kleren tot het op de grond strooien van muntjes, alles om je af te leiden. Loop ís avonds niet door donkere straten terug naar je hotel, maar maak gebruik van een officiŽle taxi. Wel eerst de bagage er uit en dan pas betalen, soms gaat je taxi er vandoor met je spullen.
Zorg dat je in een stad altijd een kaartje met het adres van je hotel op zak hebt, niet iedereen spreekt Engels.
Een kopie van je paspoort komt soms goed van pas; soms wordt het zelfs afgeraden om je paspoort bij je te hebben en het in je hotel te laten, hoewel het eigenlijk verplicht is het altijd bij je te dragen. Een heel handige manier om er altijd over te kunnen beschikken, ook als je je spullen kwijt bent geraakt, is om een foto van je paspoort, lijstje met polisnummers, telefoonnummers enz naar je eigen e-mailadres te sturen. Overal zijn tegenwoordig immers internetcafťs en in een handomdraai print je een kopie uit. 

Laat je door dit alles niet bang maken, geniet van je reis, maar een gewaarschuwd man (vrouw) telt voor twee!