Reisverslag Cambodja
23 februari  - 26 maart 2009
(Meer reisverslagen? Zie www.hvanoorschot.nl China, Tibet, Nepal, Uganda, Thailand, Peru, Bolivia en Vietnam)

Woensdag 18 maart
De laatste etappe naar Cambodja gaat met een snelboot, we scheren met 40-50 km over het water. Uurtje oponthoud aan de grens, want er moet een stapel stempels worden gezet, maar dan stuiven we met een mooi visum er bij in het paspoort Cambodja binnen en leggen aan in Phnom Penh.
In Cambodja zijn veel minder brommers dan in Vietnam, wel meer, gloednieuwe en dure, autoís. Wat ook opvalt: alles gaat in dollars. Je krijgt ook gewoon dollars terug, alleen het beetje wisselgeld gaat in Riels. De prijzen liggen in Cambodja dan ook zoín 50% hoger, tenminste in Phnom Penh en Siem Reap, echte toeristencentra natuurlijk.

ís Middags hebben we nog mooi tijd om het Koninklijk Paleis te bezoeken. Wat minder bling-bling, maar het geheel doet toch sterk aan Bangkok denken. De Zilveren Pagode (de vloer is belegd met 5000 zilveren tegels van 1 kg per stuk) is meer dan de moeite waard met een paar prachtige Boeddha beelden.
De eerste avond proberen we meteen een nationaal gerecht van Cambodja, amok. Vlees of vis in kokosmelk, opgediend in een   kokosnoot. Heerlijk. 

 

 

 

De eerste excursie is meteen een heftige: de Killing Fields. Meer dan honderd massagraven waarvan er 86 zijn geopend, getuigen van de onmenselijke wreedheden die door het regime van Pol Pot tussen 1975 en 1978 zijn begaan. Het totaal aantal doden wordt geschat op 2 miljoen. Op sommige plaatsen loop je letterlijk over de botten. Bordjes met Tegen deze boom werden de kinderen doodgeslagen, en: massagraf van 166 slachtoffers zonder hoofd, maken de horror compleet. In het midden staat een pagode waarin honderden schedels liggen opgeslagen.
Vandaar gaat het naar de Tuol Sleng gevangenis. Aanvankelijk werden de mensen hier nog gevangen gehouden en ondervraagd, lees gemarteld, later kwamen ze hier alleen nog om gefotografeerd te worden. Hun namen werden opgeschreven en vervolgens werden ze afgevoerd naar de Killing Fields, soms om er levend begraven te worden. Slechts 7 gevangenen waren nog in leven toen het Vietnamese leger Cambodja binnen viel in december 1978.
 

 

 


ís Middags bezoeken we het Nationaal Museum en krijgen een voorproefje van wat te zien krijgen in Angkor Wat.
De volgende dag leren we Phnom Penh wat beter kennen,  met o.a. een bezoek aan de Russische markt: werkelijk alles is er te koop, natuurlijk ook de gebruikelijke stinkende vis en vlees. In de hallen wordt ook volop gekookt op open vuur. Dat en de buitentemperatuur van 37-38 graden maken het tot een bloedhete aangelegenheid.

 Zaterdag 21 maart
De bus brengt ons in 6 uur naar Siem Reap. Het binnenland blijkt nog wat armer en smeriger dan Vietnam. ís Middags gelijk het toegangsbewijs voor de tempelcomplexen gehaald. Een driedagenpas kost 40 dollar inclusief ter plekke gemaakt pasfoto. ís Avonds meteen naar de zonsondergang. Een hele stoet mensen heeft hetzelfde idee, maar die zonsondergang valt door de bewolking best wel tegen.

De volgende dag beginnen we dan aan een van de hoogtepunten van deze reis: Angkor. Vandaag doen we het kleine circuit en beginnen met een opwarmertje: tempel Prasat Kravan, een van de oudste tempels uit 921, gebouwd met in de zon gedroogde stenen, waarna de brand er in werd gestoken. Dan is het tijd voor het grote werk: Ta Phrom; deze tempel, in 1186 gebouwd door Jayavarman VII, is aan de jungle overgeleverd gebleven. Hier ondervind je zelf hoe verwonderd de eerste ontdekkers moeten zijn geweest toen ze deze  tempels in de jungle ontdekten. De wortels zijn als pythons die ingangen wurgen en muren verslinden. Een fascinerend gezicht. Hier woonden 8 eeuwen geleden meer dan 12.000 mensen.

 

 

 

 


Dan gaan we naar Angkor Thom. Deze stad wordt aan vier zijden beschermd door 8m hoge muren met een totale lengte van 12 km. In de middeleeuwen telde deze stad 100.000 inwoners. Via een 100 m lange brug over de slotgracht, die aan weerszijden is afgezet met 54 beelden van reuzen, ga je de zuidelijke poort binnen, een sublieme boog van 23 m hoog, versierd met een mysterieus figuur met 4 gezichten.
Het koninklijk paleis in Angkor Thom wordt begrensd door het Olifantenterras met tientallen reliŽfs van olifanten en door het Terras van de Melaatsenkoning met reliŽfs van godheden, soldaten en monsters.

In het midden van Angkor Thom staat de Bayon tempel. Probeer je een woud van reuzenhoofden die in alle richtingen kijken, voor te stellen. Een massieve rots, bedekt met 200 gezichten met angstaanjagende ogen en een mysterieuze glimlach. Bayon herbergt fabelachtige bas-reliŽfs, met in totaal afbeeldingen van meer dan 10.000 figuren uit veldslagen en uit het dagelijkse leven.
 

 

 

 

 

 

En dan is daar Angkor Wat: de statigste van alle tempels, beschouwd als onkwetsbaar.  De 5 torens van Angkor Wat zijn wereldbekend en de drie voorste zijn ook het embleem van het land. Als je voor de vijver voor de tempel staat zie je deze prachtig weerspiegeld in het water. Rondom de ommuring liggen 1,3 km lange slotgrachten: 190 m breed, 2 tot 3 m diep. De buitenmuren zijn tot 2 hoog versierd met fantastische taferelen. Op de oostelijke galerij zie je het karnen van de melkzee, een essentiŽle episode van de schepping.

De volgende dag besteden we aan de tempels langs het grote circuit, zeker de moeite waard maar niet meer zo indrukwekkend als de eerste dag.
De laatste dag besteden we aan een boottocht over het Tonle Sap meer. Hier zie je de armoede van Cambodja. Op het meer zelf zie je de drijvende dorpen van de vissers. Aan de rand van het meer staan alle huizen op palen en daar ligt ook de drijvende school. Het meer wordt in de natte tijd wel 4 maal zo groot in oppervlakte.  Via rijstvelden en velden vol met lotusbloemen gaat het terug naar Siem Reap en dan zit ook deze fantastische vakantie er, zucht, weer op.